Det kommer ofta upp frågor när man sitter och planerar. Här har vi tagit fram de vanligaste frågorna när det kommer till planering av en eldstad. Får du inte svar på dina frågor? Tveka inte på att höra av dig via mail eller telefon!
Det är inte CE-märket i sig som avgör om utsläppsstandarderna uppfylls, utan det är kravnivåerna som finns för utsläppen enligt Boverkets byggregler. Men CE-märkningen i sig innebär inte automatiskt att eldstaden är godkänd för alla förhållanden och användningsområden.
För oss på Spis och Kaminboden är hållbarhet och miljö av största betydelse. Vi strävar efter att alla våra eldstäder ska uppfylla Boverkets miljökrav för att säkerställa en mer hållbar och miljövänlig eldning för våra kunder.
ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av 50 000 kronor per år. Om du är berättigad till avdraget beror på dina totala skattebetalningar under året och eventuella andra avdrag du gör, såsom skattereduktion för grön teknik.
ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av 50 000 kronor per år. Om du är berättigad till avdraget beror på dina totala skattebetalningar under året och eventuella andra avdrag du gör, såsom skattereduktion för grön teknik.
Värmelagring är förmågan hos en eldstad att behålla värmen under en längre tid för att kontinuerligt värma upp rummet.
Med hjälp av en spiskassett kan du minska dina värmekostnader med upp till 60 % jämfört med att elda i en öppen spis. Genom att göra detta minskar även behovet av att använda elektricitet för uppvärmning, vilket i sin tur kan bidra till en mer kostnadseffektiv och hållbar värmelösning för ditt hem.
I dag fungerar vedspisen ofta som en extra stämningshöjare i köket och ger en känsla av trygghet, särskilt om det skulle uppstå problem med elen. Denna mångsidiga spis har därmed förvandlats från en primär källa för matlagning till en kompletterande och ibland symbolisk del av moderna kök.
En gjutjärnskamin är en fristående och lätt kamin tillverkad av gjutjärn. Gjutjärn är känt för att vara ett robust, tåligt och lättskött material med utmärkt förmåga att lagra värme.
En murspis erbjuder en liknande atmosfär som en traditionell öppen spis, men tack vare den inmurade spiskassetten kan den behålla och lagra värmen för att skapa en behaglig uppvärmning i hemmet. Murspisen kan vara konstruerad av olika material såsom natursten, plåt, betong, leca- eller prefabblock, vilka limmas eller muras ihop och sedan putsas för en enhetlig finish. Denna mångsidiga design gör det möjligt att anpassa murspisen till olika estetiska preferenser och inredningsstilar samtidigt som den ger en effektiv och värmebevarande lösning för hemmet.
Det kommer ofta upp frågor vid installation. Här har vi tagit fram de vanligaste frågorna när det kommer till installation av en eldstad. Får du inte svar på dina frågor? Tveka inte på att höra av dig via mail eller telefon!
Om huset har ett klassiskt sadeltak kan det vara problematiskt att placera kaminen mot ytterväggen där taket är som lägst, eftersom detta skulle resultera i en mycket hög skorsten. För hus med övervåningar måste du också tänka på var skorstensröret kommer upp genom golvet. Det är bäst om det hamnar i en klädkammare eller mot en vägg för att underlätta installationen och minska risken för problem.
Normalt efterfrågas en ansökan om anmälan, planritning, fasadritning och sektionsritning i samband med installation av en eldstad. Det krävs även information om vilken typ av eldstad och rökkanal som ska installeras, samt en föreslagen kontrollplan för eldstaden.
Ja, det är nödvändigt att skicka in en bygganmälan till Byggnadsnämnden i din kommun. Varje kommun har sina egna riktlinjer och regler för användning av kaminer. Dessa lokala bestämmelser kan variera från totalförbud mot eldning inom vissa områden till en mer tillåtande inställning till vedeldning.
Vid mindre förändringar eller om du byter ut din befintliga kamin mot en liknande krävs vanligtvis ingen bygganmälan. Trots detta är det viktigt för din egen säkerhet att låta en kunnig person besikta arbetet. Om du överväger att installera en spiskassett i din befintliga öppna spis krävs alltid en bygganmälan.
Det kommer ofta upp frågor vid köp av en ny eldstad.. Här har vi tagit fram de vanligaste frågorna när det kommer till kunskap i övrigt och saker som kan vara bra att veta.. Får du inte svar på dina frågor? Tveka inte på att höra av dig via mail eller telefon!
Förbränningseffektiviteten ökar också med hjälp av en rökgasfläkt, vilket resulterar i att man behöver använda cirka 15 % mindre ved. Dessutom förhindrar den kondensbildning i skorstenen och minskar markant risken för skorstensbränder.
Om skorstenen har drabbats av mindre sprickor eller större försämringar är det dags att renovera den. Med tiden blir skorstenen oundvikligen sliten på grund av kondensvatten, syror, regn och eldningens påverkan. Detta kan leda till att skorstenen blir otät. En otät skorsten kan försämra funktionen i rökkanalen och innebära en stor brand- och hälsorisk eftersom farliga och brandfarliga rökgaser kan läcka ut genom sprickorna och spridas i bostads- och vindsutrymmen. Dessutom kan eventuella soteldar eller skorstensbränder förvärras genom sprickorna och leda till att branden sprider sig. Därför är det viktigt att åtgärda eventuella skador eller otätheter i skorstenen så snart som möjligt för att undvika allvarliga konsekvenser.
Vid en soteld eller skorstensbrand kan branden också sprida sig genom sprickorna i skorstenen. Soteld kan också uppstå när tjära bildas i rökkanalen och antänds. En vanlig orsak till att tjära bildas är att man eldar med för fuktig ved. Det är därför viktigt att använda torr ved för att undvika detta problem.